Obrajii roșii ca arși de soare pot părea doar un semn de îmbujorare, dar uneori indică o boală virală: eritemul infecțios. Cunoscut mai ales pentru aspectul caracteristic al feței, această infecție este ușor de trecut cu vederea, însă importantă de recunoscut, mai ales în colectivități și în cazul femeilor însărcinate.
Eritemul infecțios este o boală virală cauzată de parvovirusul B19, care afectează în principal copiii cu vârste între 5 și 15 ani. Se transmite ușor pe cale respiratorie și debutează cu simptome ușoare, asemănătoare unei răceli, urmate de o erupție roșie distinctivă pe obraji, motiv pentru care mai este numit și „boala obrajilor pălmuiți”. Deși nu pune, de obicei, probleme serioase, poate cauza complicații la gravide sau la persoanele cu imunitate scăzută.
Ce este eritemul infecțios?
Eritemul infecțios, cunoscut și ca „boala a cincea” (denumire care vine din faptul că era considerată a cincea dintre bolile copilăriei care cauzează erupții), este o infecție virală provocată de parvovirusul B19.
Boala afectează în special copiii cu vârste între 4 și 10 ani, dar poate apărea și la adolescenți sau adulți. Este adesea o boală ușoară, dar poate avea complicații în cazul femeilor însărcinate și al persoanelor cu afecțiuni hematologice (precum anemia falciformă).
Caracteristica principală a bolii este erupția facială intens roșie, care conferă copilului un aspect de „obraz pălmuit”, urmată adesea de o erupție pe corp.
Cauzele eritemului infecțios
Eritemul infecțios este cauzat de parvovirusul B19, un virus care afectează celulele producătoare de sânge din măduva osoasă. Transmiterea are loc prin:
- picături de salivă eliminate prin tuse sau strănut.
- contact direct cu secreții nazale sau orale.
- transfuzii de sânge (mai rar).
- transplacentar, de la mamă la făt, în cazul unei infecții în timpul sarcinii.
Perioada de incubație este de aproximativ 4-14 zile, dar poate ajunge până la 21 de zile. Interesant este că, în momentul apariției erupției cutanate, copilul nu mai este contagios, deși simptomele par abia la început.
CITEȘTE ȘI: Rubeola (pojărel) - cauze, simptome, tratament și metode de prevenție
Simptomele eritemului infecțios
Simptomele eritemului infecțios pot varia de la un copil la altul, iar unii pot fi complet asimptomatici. Totuși, cele mai frecvente manifestări includ:
Erupția facială specifică („obrajii pălmuiți”)
Aceasta apare brusc pe obraji, simetric. Ea are culoarea roșie intensă și poate fi caldă la atingere. La copiii sănătoși, aceasta poate fi singura manifestare a bolii.
Erupția pe corp
După 1-2 zile de la apariția eritemului facial, apare o erupție pe trunchi, brațe și coapse. Are un aspect dantelat, de un roz-roșiatic. Erupția poate dispărea și reapărea timp de câteva zile sau chiar săptămâni, mai ales după expunerea la soare, căldură sau efort.
Simptome asemănătoare gripei
Spre exemplu, copilului poate face febră ușoară, poate avea nasul înfundat, secreții nazale sau durere în gât. Nu sunt excluse nici oboseală, durerile musculare, uneori dureri articulare (mai frecvent la adolescenți și adulți).
Complicații (rare)
În cazuri extrem de rare, poate apărea anemie temporară, mai ales la copiii cu boli de sânge. Iar la gravide, mai ales dacă se infectează în primul trimestru, există riscul de avort spontan sau hidrops fetal (acumulare de lichid în țesuturile fătului).
Tratament
Eritemul infecțios nu necesită tratament antiviral și, în general, este o boală autolimitantă, adică trece de la sine în 1-3 săptămâni. Tratamentul este simptomatic și are ca scop menținerea confortului copilului.
Astfel, este foarte important ca micuțul să se odihnească, mai ales dacă se simte slăbit sau are febră, să bea multe lichide, apă, ceaiuri sau supe și să nu se expună la soare sau căldură.
În ceea ce privește medicația, i se poate administra paracetamol sau ibuprofen, în funcție de vârsta copilului și de recomandarea medicului. Nu uita că aspirina este contraindicată la copii.
În cazul eritemului infecțios, nu este necesară izolarea după apariția erupției, iar asta deoarece copilul nu mai este contagios în acest moment, așa că poate merge la grădiniță sau școală dacă se simte bine.
În cazul copiilor cu boli hematologice sau a femeilor însărcinate care au intrat în contact cu un copil cu eritem infecțios, este importantă evaluarea medicală imediată.
CITEȘTE ȘI: Boli de vară la copii: Top 6 afecțiuni frecvente la copii în timpul verii
Prevenție
În prezent, nu există un vaccin împotriva parvovirusului B19, de aceea prevenirea se face prin:
- igienă riguroasă: spălat pe mâini frecvent.
- evitarea contactului apropiat cu persoane bolnave.
- respectarea măsurilor de igienă respiratorie (strănut/tuse în cot sau batistă).
În cazul gravidelor, se recomandă evitarea contactului cu copiii bolnavi sau suspecți de eritem infecțios în primul trimestru de sarcină.
Oreionul la copii: cauze, simptome, tratament, complicații și prevenire... Cele mai scumpe și luxoase cărucioare pentru bebeluși...