Mersul de-a bușilea are o importanță majoră pentru dezvoltarea fizică, cognitivă și emoțională a copilului. Această formă de deplasare ajută la întărirea mușchilor brațelor, picioarelor și spatelui, pregătindu-l pe copil pentru următoarele etape ale mersului biped.
De asemenea, mersul de-a bușilea stimulează coordonarea și echilibrul, esențiale pentru dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere. În plus, explorarea mediului înconjurător încurajează curiozitatea și dezvoltarea cognitivă, permițându-i copilului să interacționeze cu obiectele și persoanele din jurul lor într-un mod activ și autonom. Astfel, mersul de-a bușilea contribuie semnificativ la dezvoltarea globală armonioasă a copilului.
Mersul de-a bușilea: sfaturi pentru a proteja copilul de pericole
Deși o să-ți placă la nebunie această etapă de dezvoltare a copilului, inevitabil poate apărea și sentimentul de îngrijorare. Iar asta din cauza faptului că micuțul va ajunge acuma la diverse obiecte din casă, care-i pot provoca răni. Tocmai de aceea, ar trebui să iei în considerare câteva sfaturi despre cum îl poți proteja.
Curăță și organizează spațiul de joacă din cameră
Primul pas pentru a proteja copilul este să te asiguri că spațiul de joacă este curat și bine organizat. Asigură-te că nu există obiecte mici pe podea pe care copilul ar putea să le bage în gură și să se înece. Verifică frecvent pentru a te asigura că nimic periculos nu ajunge la îndemâna lui. Mai apoi, verifică firele și cablurile electrice din jurul spațiului de joacă. Fii atentă să le ascunzi sau să le fixezi în așa fel încât să nu fie accesibile copilului. Și nu în ultimul rând, folosește protecții speciale pentru colțuri sau asigură-te că mobilierul din jurul sau din spațiul de joacă nu mai este accesibil copilului.
Atenție la bucătărie
Bucătăria poate fi un loc plin de pericole pentru un copil curios. Tocmai de aceea, utilizează dispozitive de blocare pentru a împiedica copilul să deschidă dulapurile și sertarele care conțin obiecte periculoase, cum ar fi cuțite, produse de curățenie sau vase fierbinți. Dacă este posibil, folosește o poartă de siguranță pentru a restricționa accesul copilului în bucătărie când nu poți să-l supraveghezi. De asemenea, asigură-te că aparatele electrice, cum ar fi fierbătoarele și blenderele, sunt scoase din priză și depozitate departe de marginea blatului de lucru.
Citește și: Care este cea mai bună poziție pentru a dormi la bebeluși? Sfaturi pentru un somn în siguranță
Protejează prizele și aparatele electrice
Protejarea prizelor este primordială pentru a preveni electrocutările. Poți folosi capace de protecție pentru prize. Acestea sunt ieftine și eficiente în a împiedica copilul să bage obiecte în prize. În ceea ce privește cablurile electrice, utilizează organizatoare de cabluri pentru a ascunde și a fixa cablurile, prevenind astfel riscul de electrocutare sau de tragere accidentală a aparatelor.
Nu uita nici de baie
Baia este un alt loc plin de pericole. Fii vigilentă și instalează un încuietor la capacul toaletei. Aceasta va preveni riscul de înec accidental. De asemenea, păstrează produsele de curățenie și medicamentele departe de accesul copilului. Utilizează dulapuri cu încuietori sau depozitează-le pe rafturi înalte.
În cadă, fixează un covoraș antiderapant pentru ca cel mic să nu alunece când face duș.
Asigură și dormitorul când începe mersul de-a bușilea
Dormitorul copilului ar trebui să fie un loc sigur și confortabil. Asigură-te că patul este sigur și folosește o saltea fermă. Plasează pătuțul departe de ferestre, calorifere și mobilier de care copilul ar putea să se lovească.
Verifică jucăriile pentru piese mici care ar putea fi înghițite și asigură-te că sunt adecvate vârstei copilului. Totodată, ancorează mobilierul de perete, care se poate răsturna, cum ar fi dulapurile și rafturile. Acestea trebuie fixate de perete pentru a preveni accidentele.
Plictiseala este bună pentru copii. Iată de ce - și cum îi pot ajuta părinții să se bucure de ea....