Clorul se găsește în mod natural în compoziția anumitor legume, inclusiv în: roșii, țelină, măsline, salată verde și alge marine. În plus, ocupă o parte din compoziția multor legume conservate datorită sării adăugate cu scopul de a ajuta la păstrarea lor.
Alimente care conțin clor
Este important ca într-o alimentație echilibrată să existe alimente care au în compoziție clor, un mineral esențial pentru sănătatea organismului. Acestea sunt deseori incluse într-o bună parte dintre dietele echilibrate și sănătoase.
De obicei, deficiențele de clor apar destul de rar. Acest aspect se datorează faptului că se adaugă frecvent la prepararea alimentelor împreună cu sodiul, potrivit Harvard T.H. Chan. O lipsă a clorului în organism însoțește afecțiunile care determină deficit de sodiu. Acestea includ afecțiunile care elimină prea mult lichid din organism, cum ar fi diaree cronică, vărsături sau transpirație excesivă. Medicamentele diuretice care elimină lichidul prin rinichi pot cauza reducerea nivelului de clor în corp.
De asemenea, dacă în urma analizelor descoperi că ai un deficit de clor, se recomandă să ceri consultul unui medic sau al unui nutriționist pentru a primi indicații corecte cu privirea la consumul unor alimente care conțin clor. Consumul de suplimente și modificările semnificative asupra dietei se aplică numai sub îndrumarea unui specialist.
Citește și: Alimente bogate în sulf. Cum îți poți asigura acest mineral
Dacă vrei să diminuezi aportul de clor, optează pentru produse cu un conținut scăzut de sodiu. Sodiul și clorul se adaugă frecvent împreună în alimentele procesate. Poți face acest lucru dacă incluzi în alimentație pepene verde. Efectul său diuretic stimulează funcția organismului de a elimina substanțele prezente în exces.
Legume și fructe
Majoritatea fructelor se numără printre aceste alimente care conțin clor și tind să aibă în conținut cantități mici ale acestui mineral. Totodată, o parte dintre fructele și legumele crude pot avea urme de clor în compoziție datorită spălării în soluții cu clor pentru igienizare. Poți simți nivelurile depășite de clor de pe suprafața alimentelor înainte ca acestea să devină periculoase pentru sănătate.
Produse lactate
Multe produse lactate asigură cantități reduse de clor. În același timp, brânzeturile tind să aibă cele mai mari concentrații de clor. Mai mult, untul are un conținut ridicat, deoarece un număr mare de rețete pentru prepararea sa includ asezonarea cu sare, conform Livestrong.
Carne de pasăre, carne de vită și fructe de mare
Carnea sărată, mezelurile și alte tipuri de carne procesată se regăsesc printre cele mai bogate surse de clor din dietă. Creveții, conservele cu ton, scoicile, somonul, stridiile crude, midiile, homarul, crabul și codul pot oferi cantități semnificative de clor în alimentație. Totodată, șunca, baconul, carnea de vită, carnea de organe, salamul și cârnații se numără printre aceste alimente bogate în clor.
Citește și: Vitamine și minerale care îți oferă o stare generală de bine
Produse procesate
Ciocolata cu lapte, caramelul, sosul de roșii, ouăle omletă, maioneza, sosurile din comerț, untul de arahide, supele la conservă, nuca de cocos uscată, arahidele prăjite și sărate și produsele de patiserie pot fi incluse printre aceste alimente care conțin clor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Tinctura de nuci verzi. Beneficii și recomandări... Cel mai bun ceai pentru ameliorarea inflamației. De ce poate diminua simptomele...