Omiterea anumitor mese poate avea consecințe foarte negative asupra sănătății generale. Dacă faci acest lucru în mod constant, îți deteriorezi metabolismul.
Ce se întâmplă dacă sari peste mese
Unii oameni sar peste mese sub forma postului intermitent. Postul intermitent este un mod de a urma o dietă în care poți mânca ce vrei, dar doar într-o anumită perioadă de timp. Însă, săritul peste mese și postul intermitent sunt două practici foarte diferite.
A sări peste mese pentru că ești prea ocupat să mănânci este o practică diferită față de a ține pofta de mâncare sub control și a avea o alimentație sănătoasă. În general, renunțarea la mâncare are consecințe negative asupra organismului, conform Prevention.
Energie scăzută
Dacă sari peste o masă ai resurse mai reduse pentru a-ți asigura funcționarea creierului și un număr mai scăzut de calorii pentru a depune efort fizic. De asemenea, nu este indicat să arzi calorii prin exerciții fizice dacă ai sărit peste o masă. Acest obicei îți lasă și mai puțină energie.
Probleme digestive
Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă sari peste mese, gândește-te că acest obicei poate provoca: senzație de greață, diaree și constipație. Mai mult, dacă te afli într-un cerc vicios în care sari peste mese și apoi mănânci excesiv, acest obicei îți poate îngreuna și mai mult digestia. Pentru a rezolva problema, ia-ți în considerare senzațiile de foame și de sațietate. Poți consuma alimente vegetale bogate în fibre, care te pot ajuta să-ți recapeți obiceiurile digestive sănătoase.
Semnale amestecate de foame și sațietate
Leptina este hormonul responsabil pentru scăderea poftei de mâncare atunci când ai mâncat suficient. Grelina îți produce o senzație de foame atunci când corpul are nevoie de mai multe substanțe nutritive. Semnele de foame și de sațietate ale corpului uman indică momentul în care ai nevoie de hrană. Pierderea înțelegerii asupra a ceea ce simți poate duce la consecințe negative asupra sănătății. În plus, poate fi dificil să-ți reglezi simțurile.
Pofte alimentare nedorite
Una dintre consecințele unui nivel scăzut al zahărului din sânge și al nerespectării senzațiilor de foame și de sațietate ar putea fi apariția unor pofte de alimente nedorite, în special pentru carbohidrați simpli și zahăr. Acestea pot duce la gânduri intruzive despre mâncare, precum și o pierdere a controlului asupra consumului următoarei mese sau gustări.
De asemenea, poți scăpa de pofta de dulce, dacă mănânci mai multe substanțe nutritive ca proteine, fibre, carbohidrați complecși sau magneziu.
Risc crescut de a dezvolta o tulburare de alimentație
Când vrei să știi ce se întâmplă dacă sari peste mese, află că persoanele care țin post intermitent sau sar peste mese pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta o tulburare de alimentație. Toate aceste consecințe pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății fizice și mentale, în special dacă începi să dezvolți un sentiment de vină atunci când iei toate mesele.
Deficiențe de nutrienți
Săritul peste mese poate duce la deficiențe nutriționale din diferite cauze. A sări peste o masă înseamnă, de asemenea, că nu-ți mai hrănești corpul cu nutrienții esențiali de care are nevoie. În timp ce carbohidrații, în general, sunt o parte esențială a dietei, este indicat să acorzi prioritate consumului de carbohidrați complecși, cum ar fi: cerealele integrale, fructele, leguminoasele și lactatele.
Anxietate
Oamenii care sar peste micul dejun au mai multe șanse de a experimenta stres și depresie decât cei care iau micul dejun în mod regulat. Când stai prea mult timp fără să mănânci, nivelul zahărului din sânge scade, ceea ce semnalează organismului să producă cortizol. Cortizolul este recunoscut ca hormonul stresului. Se eliberează pentru a ajuta la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge când acesta scade, dar în același timp, creează un răspuns la stres în organism, potrivit EatingWell.
Scăderea plăcerii de a mânca
Când vrei să afli ce se întâmplă dacă sari peste mese, amintește-ți că-ți poți pierde plăcerea de a mânca. Dacă mâncatul devine o povară, te vei bucura mai puțin de alimentele tale preferate. În acest caz, poți practica mâncatul conștient. Această practică încurajează folosirea tuturor simțurilor pentru a te bucura de o masă.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Proprietățile sucului de castraveți. Cum îți poate completa dieta... Vârsta exactă la care fumatul, sedentarismul și alcoolul încep să provoace probleme de sănătate serioase...