Coloniile de bacterii care trăiesc în tractul gastrointestinal digeră în mod constant mâncarea pentru ca organismul tău să poată absorbi și folosi nutrienți. Microbiota din intestine ajută la digerarea fibrelor. Fără aceasta, fibrele ar fi imposibil de digerat.
Cum îți pot îmbunătăți probioticele sănătatea
Microbii eliberează produse secundare importante, cum ar fi acizii grași cu lanț scurt, care mențin sănătatea generală. Microbii intestinali pot ajuta la sintetizarea unor vitamine esențiale. Printr-o colonizare competitivă, microbii buni ajută la înlocuirea microbilor patogeni. Aceștia reduc inflamația și riscul de apariție a bolilor și afecțiunilor.
Experții consideră că probioticele pot crește numărul de bacterii bune din intestin. Există microbi care se asociază cu o sănătate mai bună. De exemplu, Lactobacillus și Bacteroides sunt ambii asociați cu o inflamație mai scăzută. Mai mult, probioticele contribuie la atenuarea mai multor afecțiuni: de la probleme gastrointestinale până la afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea.
Echilibrează nivelul bacteriilor din sistemul digestiv
Dacă te întrebi cum îți pot îmbunătăți probioticele sănătatea, află că pot ajuta la menținerea echilibrului sănătos al bacteriilor din intestine. Pot ajuta la repopularea cu bacterii sănătoase după afecțiuni care au perturbat microbiomul, potrivit Omni Biotic.
De asemenea, administrarea de antibiotice distruge multe dintre bacteriile intestinale bune. Aceasta favorizează dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, virusurilor și ciupercilor, care pot crește în mod excesiv. Luarea unui probiotic în timpul și după ce ai folosit antibiotice poate fi necesar pentru a-ți asigura starea de sănătate.
Citește și: Ce să mănânci ca să scapi de balonare. Alimentele care fac minuni pentru abdomenul tău
Întăresc imunitatea
O parte considerabilă a sistemului imunitar este înrădăcinată în tractul gastrointestinal. Atunci când tractul gastrointestinal este deteriorat, poate permite agenților patogeni să declanșeze răspunsuri imune, inclusiv inflamație.
Bacteriile bune din intestin ajută la îndepărtarea bacteriilor dăunătoare, împiedicându-le să provoace daune. În plus, bacteriile bune produc metaboliți care încurajează un răspuns imunitar mai sănătos. Bacteriile bune din intestin ajută la menținerea unei bariere intestinale sănătoase, împiedică agenții patogeni să ajungă în organism, să provoace boli sau să declanșeze inflamația. Probioticele pot reduce incidența bolilor virale obișnuite, conform Prevention.
Dacă vrei să știi cum îți pot îmbunătăți probioticele sănătatea, află că suplimentele probiotice pot viza doar una sau câteva dintre acțiunile importante necesare pentru menținerea unui răspuns imunitar sănătos. De exemplu, pot stimula anumite specii de bacterii bune. Dar această caracteristică poate să nu modifice alte zone ale răspunsului imun. În acest caz, probioticele cu tulpini mixte pot fi cele mai eficiente.
Îmbunătățesc calitatea somnului
Un intestin nesănătos se poate manifesta prin simptome precum: balonare, crampe și senzație de greață. Toate acestea pot perturba calitatea somnului. Pentru persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, administrarea de probiotice conform recomandărilor oferite de medic, poate reduce aceste simptome.
Microbiota intestinală poate afecta sănătatea mintală și calitatea somnului. Microbiomul poate influența producția de hormoni care favorizează somnul. Pentru persoanele cu tulburări de dispoziție, probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor.
Când vrei să afli cum îți pot îmbunătăți probioticele sănătatea, gândește-te că tulpinile mixte de probiotice sunt mai utile decât tulpinile unice. O varietate de tulpini au potențiale beneficii, majoritatea fiind Lactobacillus și Bifidobacterium.
Mențin o greutate optimă
Mulți oameni care suferă de obezitate, se confruntă și cu probleme gastrointestinale. Probioticele pot ajuta la rezolvarea acestor probleme.
Diferențele microbiomului intestinal influențează metabolismul nutrienților, consumul de energie și factorii declanșatori ai consumului de alimente, cum ar fi scăderea sațietății și creșterea apetitului.
Suplimentarea cu probiotice ar putea ajuta la pierderea kilogramelor în plus, mai ales atunci când se asociază cu un stil de viață sănătos, restricții calorice și activități constante. Lactobacillus și Bifidobacterium ar putea fi printre cele mai eficiente probiotice pentru a pierde în greutate, dacă se combină într-un plan de slăbit, supravegheat de un medic.
De asemenea, poți consuma alimente bogate în probiotice. Printre acestea se numără: iaurtul, chefirul, laptele bătut, brânza de vaci fermentată, oțetul de mere, murăturile, kombucha sau supa japoneză miso.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Băuturi care pot ameliora diareea. De ce pot atenua simptomele... Medicamente în bagajul de mână. În ce condiții poți lua medicamente în avion...