A fost testat modelul de autobuz electric Karsan Autonomous e-Atak, capabil să funcționeze complet autonom, fără intervenție umană, datorită tehnologiei de conducere autonomă de Nivel 4.
Unde a avut loc premiera națională
Vehiculul testat poate să opereze în regim complet automatizat, urmând trasee prestabilite, efectuând opriri în stații, deschizând și închizând ușile, în același timp respectând toate regulile de circulație rutieră, chiar și în intersecțiile semaforizate.
Testul s-a desfășurat la Cluj, pe un traseu bine delimitat. A plecat din zona hotelului Radisson Blu, conform unei surse, a traversat strada Geroge Coșbuc și Splaiul Independenței, a trecut pe lângă Cluj Arena și s-a întors în puntul de unde a plecat.
La bord se afla chiar primarul Clujului, Emil Boc. Autobuzul fără șofer a fost monitorizat continuu de autoritățile rutiere, dar și de echipe tehnice specializate. De asemenea, în autobuz s-a aflat și un însoțitor calificat care a avut sarcina de a monitoriza sistemele de bord.
Acest autobuz are o lungime de 8,3 metri, o autonomie de aproximativ 300 de kilometri și o capacitate totală de până la 52 de pasageri. Poate atinge o viteză maximă de 40 de kilometri pe oră, însă există posibilitatea de a fi ajustată în funcție de limitele de viteză impuse în fiecare zonă. În Cluj, se circulă cu o viteză medie de 14 kilometri pe oră, în zonele fără benzi dedicate.
Citește și: Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Aveam nevoie de un loc de muncă bine plătit”
Tehologia folosită la acest autobuz este deja implementată la nivel internațional, în Statele Unite ale Americii, în cadrul Universității de Stat din Michigan, dar și în Europa (Norvegia, Finlanda, Franța, Elveția).
Citește și: Adrian Minune, surprins în timp ce mergea cu autobuzul. Imaginile au devenit virale: „Calitate de om”
În prezent, legislația din România nu permite circulația vehiculelor autonome de Nivel 4 sau 5 în regim comercial. Acest test reprezintă un pas important în căutarea unor soluții de mobilitate inteligentă în țară. Deși codul rutier impune ca vehiculele care circulă pe drumurile publice să aibă un conducător auto responsabil, testarea este permisă în regim restrâns și cu aprobare de la Poliție.