Deși pare o idee bună să păstrezi recipientele negre de mâncare după ce ai comandat preparate în oraș sau acasă, acestea sunt mai periculoase decât știu mulți.
Potrivit experților, aceste recipiente conțin substanțe chimice care pot fi dăunătoare, scrie Reader’s Digest.
Un nou studiu a scos la iveală faptul că aceste recipiente pot fi mai periculoase decât altele.
Plasticul folosit pentru aceste recipiente ar fi mai dăunător, din cauza compoziției sale.
De ce nu trebuie să păstrezi recipientele negre de mâncare
Experții recomandă să nu păstrezi recipientele negre de mâncare - și să le eviți dacă poți - pentru că substanțele folosite pentru a crea acest plastic pot fi periculoase.
„Aceste substanțe toxice ignifuge ajung în produse obișnuite din plastic negru din cauza regulilor care nu sunt urmate în sectorul chimicalelor de plastic periculoase și reciclarea eronată a plasticului,” a declarat Megan Liu, conducătoarea studiului publicat în jurnalul Chemosphere.
Citește și: Cât timp poți păstra mâncarea în congelator fără să se strice. Avertismentul specialiștilor
Aceste substanțe chimice includ compuși periculoși precum deca-BDE, TBBPA și RDP. Utilizarea acestor substanțe e permisă doar pentru a produce dispozitive electronice. Nu și obiecte pe care le folosim zilnic sau recipiente care ating mâncarea.
„Rezultatele noastre susțin ipoteza potrivit căreia plasticul folosit în electrocasnice, cu substanțe toxice ignifuge, e reciclat în produse precum jucării, recipiente pentru mâncare și spatule,” a declarat Liu. „Substanțele toxice ignifuge contaminează aceste produse. Ceea ce duce la o expunere inutilă la aceste substanțe chimice periculoase.”
„Substanțele toxice ignifuge organohalogene reprezintă o clasă periculoasă de chimicale din cauza rezistenței lor, tendinței de a se acumula în corpul uman și în lanțul trofic. În plus, au toxicitate chiar și la niveluri joase de expunere,” a declarat Liu.
„Sunt asociate cu o varietate de tipuri de impact asupra sănătății umane,” a continuat Liu, ce a explicat de ce nu trebuie să păstrezi recipientele negre de mâncare. „Inclusiv substanțe carcinogene, probleme la nivel endocrin, neurotoxicitate și toxicitate la nivelul dezvoltării și sistemul de reproducere.”
Experții recomandă să nu mai comanzi produse în recipiente de plastic negre
Liu susține că e indicat să eviți cu totul aceste recipiente, dacă e posibil.
„Substanțele toxice ignifuge pot să se scurgă din ustensilele de gătit în mâncare,” a continuat Liu. „Și e alarmant că am putea mânca substanțe toxice ignifuge.”
Citește și: Cele mai picante preparate din lume. Ce să mănânci dacă vrei să îți ia gura foc
Liu a dat exemplul substanței deca-BDE, ce a fost asociată cu riscul de cancer. Substanța a fost interzisă în SUA și Uniunea Europeană din cauza pericolului asupra sănătății umane.
„Am descoperit un nivel de deca-BDE de 5 - 1.200 de ori mai mare decât limita UE de 10 ppm. Ceea ce include un nivel de 11.900 ppm într-o tavă de sushi,” a declarat Liu. „E strigător la cer atunci când luăm în considerare faptul că oamenii mănâncă de pe acea tavă de sushi.”
Recipientele de plastic precum tăvile de sushi sau alte unelte trebuie să fie aruncate. După care experții sfătuiesc să încerci să eviți astfel de plastic pe viitor.
La doar 21 de ani, muncește 5 ore pe zi și câștigă 9.000 de eură pe lună. Care este secretul tinerei... Cea mai puternică erupție solară din 2025 până acum. Ce forță fantastică a avut Soarele...