Cum temperaturile cresc, mulți sunt tentați să bea ceva rece pentru a se răcori. Dar experții avertizează să nu bei bere la sticlă, dintr-un motiv surprinzător.
Un nou studiu a scos la iveală un detaliu neașteptat atunci când vine vorba de berea la sticlă, scrie Daily Mail.
Studiul a fost realizat de ANSES, agenția care se ocupă de siguranța alimentară în Franța.
Și berea nu e singura băutură la sticlă care ar ascunde un risc important.
Experții avertizează să nu bei bere la sticlă
Experții avertizează să nu bei bere - sau alte băuturi - la sticlă dintr-un motiv surprinzător. Se pare că băuturile la sticlă au o cantitate neașteptată de particule de microplastic.
Potrivit studiului, particulele de microplastic intrau în băuturi din vopseaua folosită pe exteriorul sticlelor.
„Ne așteptam la un rezultat complet opus,” a declarat Iseline Chaib, care a condus studiul. „După aceea, am observat că, în sticlă, aceste particule apăreau de la mostre care aveau aceeași formă, culoare și compoziție polimerică - ca urmare, același plastic - precum vopseaua de pe exteriorul capacelor care sigilează sticlele de plastic.”
Mai mult, efectele pe termen lung ale acestor particule de microplastic asupra sănătății umane încă nu sunt clare.
Pentru studiu, echipa de cercetare a vrut să evalueze nivelul de microplastic în diferite băuturi consumate frecvent în Franța. Analiza lor a scos la iveală faptul că există aproximativ 100 de particule de microplastic pentru fiecare litru de băuturi dulci, limonadă și bere din sticle de sticlă.
Citește și: Ce este microplasticul și cât de periculos este. Află cum poți limita expunerea
Acest nivel era de 5 și 50 de ori mai mare decât anticipau experții - și decât nivelul descoperit în sticlele de plastic sau dozele de metal. Așa că experții avertizează să nu bei bere la sticlă dacă vrei să eviți acest nivel ridicat de microplastic din băuturi.
Experții au analizat recipientele de sticlă și au descoperit mici zgârieturi pe capace. Cel mai probabil, acestea au fost cauzate prin frecarea de alte capace atunci când sticlele au fost transportate.
Mai multe băuturi în recipiente de sticlă au un nivel ridicat de microplastic
În cazul apei, atât cea plată, cât și cea minerală, cantitatea de microplastic era relativ scăzută în toate cazurile. De la 4.5 particule pentru fiecare litru la apa în recipiente de sticlă, la 1.6 particule la sticlele din plastic.
Și consumatorii care preferă vinul au o cantitate mai mică de microplastic în această băutură. În cazul băuturilor răcoritoare, acestea includeau în jur de 30 de microparticule de plastic pentru fiecare litru. Limonada avea 40 de microparticule.
Citește și: Apa pe care o bem zi de zi conține microplastic. Metoda simplă prin care putem scăpa de el
Dar berea avea cea mai mare cantitate de particule de microplastic, cu 60 pentru fiecare litru. Ca urmare, experții atrag atenția celor care vor să consume bere la sticlă. Aceasta conține un număr surprinzător de mare de microparticule de plastic și încă nu se știe exact ce impact au acestea asupra corpului uman. Acestea ajung de pe capace, direct în lichid, după care ajung și în corpul uman.
Trucul simplu care te poate ajuta să adormi pe căldură. Experții susțin că ai nevoie doar de o pereche de șosete... O femeie a luat examenele de Bacalaureat la 75 de ani. Ce poveste de viață are: „Îmi spuneau «baba»”...