Înmormântările ecologice, deși controversate, au câștigat teren în ultima perioadă în fața celor tradiționale.
Ce presupune o înmormântare ecologică și cât costă
Conform unei surse, într-un raport recent al Asociației Naționale a Directorilor de Pompe Funebre din Marea Britanie s-a arătat că peste 60% dintre familii au declarat că ar fi interesate să analizeze opțiunile de înmormântare ecologice, ceea ce înseamnă o creștere de la 56%, cât se înregistra în 2021.
Asociația pentru Excelența Serviciilor Publice a constatat recent că peste 61% din consiliile din Regatul Unit au la dispoziție și oferă deja locuri de înmormântare eco sau în pădure, ori intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Aceste cifre reprezintă o creștere de la 44%, cât se înregistra în 2018.
Opțiunile disponibile - deși unele sunt în curs de dezvoltare - sunt tot mai numeroase, iar oamenii par din ce în ce mai interesați de ele.
Ce opțiuni de înmormântare ecologică există
Unele metode sunt mai complexe, în timp ce altele par mai simple. Resomarea este o opțiune și reprezintă un proces chimic de hidroliză alcalină. O altă opțiune este compostarea umană, adică păstrarea cadavrului într-un mediu controlat până când rămășițele se descompun natural, proces mult mai rapid decât în cazul înmormântărilor tradiționale.
Mai este și metoda prin care se folosesc descompunătoare, care transformă cadavrele în sol fertil. Însă acestea sunt încă în proces de dezvoltare.
O altă metodă este costumul din ciuperci, care descompun cadavrul. Sau depunera cadavrului într-o capsulă în formă de ou, iar deasupra este plantat un copac.
O metodă mai complexă este aquamation, care dă rezultate la fel ca incinerarea. Aici se utilizează apa sub presiune.
Alte metode presupun urnele biodegradabile îngropate sub copaci.
Potrivit sursei menționate anterior, Green Burial Council precizează că, în fiecare an, la înmormântările tradiționale din Statele Unite ale Ameicii se folosesc aproximativ 4,3 milioane de galoane de lichid de îmbălsămare, 20 de milioane de picioare de lemn de esență tare (inclusiv lemn de pădure tropicală), 17.000 de tone de cupru și bronz și 1,6 milioane de tone de beton. Toate acestea consumă cantități mari de energie pentru aprovizionare, fabricare, prelucrare și transport, iar în timp, toxinele se infiltrează în sol.
Chiar și atunci când sunt filtrate, incinerările sunt dăunătoare. Fumul emis produce dioxid de carbon și gaze toxice, încărcate cu mercur.
De asemenea, este și o diferență mare de preț: înmormântările tradiționale pot costa peste 5.000 de lire sterline, în timp ce cele ecologice pot costa doar 700 de lire sterline.
Alegerea modului în care să fie înmormântați transformă tristețea morții într-o sărbătoare. Caroline Murphy a vorbit despre dorința mamei sale Jeanne.
„Mama mea a avut cancer timp de cinci ani și spunea întruna că vrea să explodeze într-un foc de artificii”, a povestit femeia. „Nici nu am știut că există așa ceva, dar după ce a murit, am descoperit că există.”
„Bunica mea spunea mereu că va veghea asupra noastră și după ce am văzut-o explodând pe cerul nopții deasupra noastră, pot să cred că este adevărat”, a spus fiica lui Caroline. „De fiecare dată când am dat drumul unui foc de artificii, a fost cu adevărat vesel și celebratoriu. Se potrivea perfect cu stilul ei.”
Aceste cereri cresc pe măsură ce la înmormântările tradiționale se întâmpină tot felul de probleme precum îngroparea în mormântul greșit, sicriul amplasat necorespunzător, mormântul familiei ocupat de un sicriu străin și tot așa.
Oliver Towner, membru al SAIF National Executive, comunitatea care susține directorii de pompe funebre independente, scoate în evidență câteva neajunsuri: „Există o mulțime de oportunități pentru «greenwashing» din partea celor, unii poate cu cele mai bune intenții, care nu au făcut cercetările corecte.”
Citește și: Cu ce regret a murit Minerva. Cine se ocupă de înmormântarea celebrului astrolog
„Multe dintre acestea sunt fabricate în China și expediate în Regatul Unit. Sunt ele în continuare un produs mai durabil decât alte opțiuni? Datele nu există în acest moment. (...)
Amprenta de carbon a unei incinerări va fi, în mod evident, mai mare decât a unei înmormântări naturale, dar este mai probabil să locuiți mai aproape de un crematoriu decât de un cimitir natural și să împrăștiați cenușa mai aproape de casă. (...)
Atunci când ne uităm la acvacultură, de exemplu, trebuie să luăm în considerare avertismentul recent al Agenției de Mediu conform căruia Londra ar putea rămâne fără apă în următorii 25 de ani”, a spus el. „Dacă începem să ne bazăm pe incinerarea apei, ce se întâmplă dacă Londra rămâne fără apă în Londra?”, mai adaugă el.