Oamenii emit lumină vizibilă înainte să moară, susține un studiu realizat de cercetători din cadrul Universității din Calgary și Consiliului Național de Cercetare din Canada.
Un experiment extraordinar realizat pe șoareci și 2 specii diferite de plante a scos la iveală dovada fizică directă a unui fenomen „biofoton” neobișnuit, scrie Science Alert.
Aceste date sugerează că toate viețuitoarele, inclusiv oamenii, pot să „lucească” de-a lungul vieții.
Fenomenul s-ar încheia în momentul decesului, pentru toate viețuitoarele, susțin experții.
Oamenii emit lumină vizibilă înainte să moară, susține un nou studiu
Rezultatele studiului potrivit cărora oamenii emit lumină vizibilă înainte să moară poate să pară neobișnuit inițial. Chiar și la nivel teoretic, unde de lumină vizibile emise prin procese biologice ar fi prea slabe pentru a putea fi identificate în undele electromagnetice din mediu și pentru căldura radiantă generată de metabolismul nostru.
Ca urmare, e un proces dificil de studiay. Dar, chiar și așa, expert Vahid Salari, din cadrul Universității din Calgary, și echipa sa susțin că au observat chiar acest efect. Adică o emisie foarte de fotoni foarte slabă (UPE), produsă de mai multe organisme vii.
Citește și: Cum pot supraviețui unii oameni cu doar 4 ore de somn pe noapte. Experții au dezvăluit secretul inedit
În plus, echipa de cercetare a observat un contrast puternic la nivelul acestei lumini vizibile la viețuitoarele vii și după decesul lor.
În spatele acestor biofotoni se află ideea în sine, care e controversată în cercurile științifice. O varietate de procese biologice generează clar urme de lumină, sub forma luminescenței chimice. Timp de mai multe decade, au fost observate unde de lumină spontane, de la 200 la 1.000 de nanometri în lungime.
Aceste procese au fost observate într-o varietate de celule vii diverse, de la țesut din inima unei vaci, la colonii de bacterii.
Există mai multe potențiale cauze pentru această radiație. Una dintre surse ar putea fi efectul unor specii diferite de oxigen reactiv, produse de celulele vii atunci când trec prin perioade de stres, precum căldura, otrava, patogenii sau lipsa nutrienților.
Dacă au acces la îndeajuns de multe molecule de apă oxigenată, substanțe precum grăsimile și proteinele pot trece prin diferite transformări. Acestea activează electronii și duc la producerea fotonilor pe măsură ce își revin.
Aceste procese explică de ce oamenii emit lumină vizibilă înainte să moară. Dar studierea acestui fenomen e dificilă.
Toate viețuitoarele ar emite lumină, susțin experții
Pentru a determina dacă acest proces poate fi extrapolat de la țesut izolat la viețuitoare în sine, experții au folosit diferite dispozitive care au monitorizat emisiile scăzute în cazul șoarecilor. Inițial când trăiau și ulterior după ce mureau.
Citește și: Femeile care au evoluat să poată respira mai mult sub apă. De ce sunt atât de diferite femeile Haenyeo
4 șoareci imobilizați au fost puși separat într-o cutie neagră și observați timp de 1 oră. Ulterior, au fost eutanasiați și monitorizați încă o oră. Au fost încălziți la temperatura obișnuită a corpului, chiar și după eutanasiere, pentru ca această căldură să nu devină o variabilă.
Experții au descoperit că pot observa fotoni individuali, în unde de lumină vizibilă. Aceștia erau emiși de corpul mamiferelor înainte de deces. Dar după ce au murit, a fost observată o scădere semnificativă la nivelul UPE. Studiul a fost publicat în jurnalul The Journal of Physical Chemistry Letters.