Miercuri seara, pe 25 iunie 2025, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a organizat o dezbatere maraton ce a durat zece ore și în cadrul căreia s-au făcut modificări și completări la Codul de reglemntare conținutului audiovizual.
În urma celor decise, vedetele și fotbaliștii din România au primit o lovitură grea. Descoperă despre ce decizii este vorba.
CNA, lovitură puternică pentru numeroase vedete și fotbaliști din România! Ce s-a votat, după o dezbatere maraton
Miercuri seara, pe data de 25 iunie 2025, Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat, după o dezbatere maraton de zece ore, o decizie de modificare și completare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual.
Una dintre modificări se referă la interzicerea apariției vedetelor sau a persoanelor publice din domenii diverse să apară în spoturile publicitare pentru jocurile de noroc. Este o lovitură grea, judecând după faptul că numeroși artiști români, actori sau influenceri au făcut asta în ultimii ani.
„A fost un cod foarte greu, o muncă foarte lungă, am ascultat pe toată lumea și cred că cel mai important de menționat este că este un cod mult mai aproape de realitate, curajos și care aduce nu doar clarificări care țin de radiodifuzori, ci vine și în întâmpinarea protejării publicului”, a declarat, la finalul ședinței, vicepreședintele Consiliului, Valentin Jucan.
Prevederile noului cod se aplică și serviciilor media la cerere, inclusiv cele referitoare la protecția minorilor.
„Printre dispozițiile importante ale deciziei se numără cele legate de interdicția apariției în spoturile publicitare la jocurile de noroc a personalităților publice din domenii diverse (sport, știință, sau persoane cu notorietate în mediul online), ca și interzicerea publicității de către farmacii pe baza promoțiilor la suplimente, dispozitive sau diverse tratamente medicale. În ceea ce privește suplimentele alimentare și dispozitivele, acestea au aceleași interdicții de publicitate ca și medicamentele fără prescripție. Totodată, au fost schimbate toate mesajele de interes public care precedau calupurile publicitare”, a declarat pentru Agerpres fostul președinte al CNA Monica Gubernat.
Un alt articol nou introdus în Codul Audiovizual prevede ca şi serviciile media audiovizuale la cerere trebuie să respecte legislaţia privind protecţia minorilor în ce priveşte campaniile pentru jocurile de noroc.
„În cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, furnizate prin orice mijloc, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri, trebuie să se difuzeze cu respectarea protecţiei minorilor”, spune alineatul din articolul 110, potrivit paginademedia.ro.
Potrivit Consiliului, documentul va fi transmis spre Monitorul Oficial la începutul săptămânii viitoare, după publicarea în monitor decizia urmând a fi postată pe site-ul CNA.
Noua prevedere va deveni obligatorie la 90 de zile după ce Codul Audiovizual va intra în vigoare.