Culoarea laptelui matern poate varia, de la gălbui deschis până la alb lăptos, în funcție de stadiul lactației și de dieta mamei. Colostrul, laptele produs în primele zile după naștere, este adesea gălbui și mai dens. Pe măsură ce lactația progresează, laptele devine mai alb și mai fluid. Uneori, laptele matern poate prezenta variații de culoare datorită alimentelor consumate de mamă, cum ar fi sfecla sau morcovii, care pot da o tentă rozalie sau portocalie.
De ce apare sânge în laptele matern?
Prezența sângelui în laptele matern poate fi alarmantă, însă de cele mai multe ori, cauzele nu sunt grave și nici periculoase. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru apariția sângelui în laptele matern, așa cum explică specialiștii pentru cei de la parents.com.
Piele uscată la nivelul mameloanelor și ragade mamare
Pielea uscată sau rănile de la nivelul mameloanelor, cauzate de poziționarea incorectă a copilului în timpul alăptării, pot duce la sângerări. Aproximativ 20% dintre femeile aflate la prima sarcină se confruntă cu sângerări la nivelul mameloanelor în prima lună de alăptare.
Vase de sânge sparte
Uneori, vasele de sânge din sân numite și capilare pot să se spargă. Acest lucru se întâmplă mai ales în primele săptămâni de alăptare, când sânii sunt încă în proces de adaptare. De asemenea, ele se mai sparg și din cauza faptului că nu folosești corect pompa de sân (de exemplu, dacă diagrama de silicon este prea mică, ar putea irita sau freca mamelonul) sau din cauza oricărei alte traume a sânilor.
Citește și: Beneficiile alăptării pentru mamă și copil
Mastita
Mastita este o infecție a sânilor care poate duce și la apariția sângelui în laptele matern. În plus, în cazul în care te confrunți cu mastită, vei mai resimți și alte simptome cum ar fi roșeață, umflare, durere, înfundarea canalelor de lapte și febră. În cazul acesta, e neapărat nevoie să te consulți cu medicul de familie sau cu un specialist în alăptare.
Papilomul intraductal
Atunci când observi o sângerare roșie a mamelonului, fără a fi însoțită de durere sau ragade mamare, ea poate fi cauzată de un papilom intraductal. Un papilom intraductal este o excrescență mică la nivelul sânului care nu este canceroasă. Ea poate crește în interiorul unui canal de lapte sau poate rupe un canal de lapte. ȘI atunci apare o scurgere sângeroasă din mamelon. Acesta trebuie îndepărtat chirurgical.
Sânge ingerat de la bebeluș
Mai există și cazuri în care sângele poate proveni din cavitatea bucală a bebelușului. Iar asta, ca urmare a unor iritații sau răni.
Citește și: Alimentația în timpul alăptării: ce să mănânci și ce alimente să eviți
Este sigur să alăptezi dacă ai observat sânge în laptele matern?
În cele mai multe cazuri, prezența sângelui în laptele matern nu reprezintă un risc semnificativ pentru bebeluș. Prin urmare, alăptarea poate continua. Totuși, este foarte important să identifici cauza sângerării și să iei măsurile potrivite pentru a o stopa.
Medicii susțin că o cantitate mică de sânge în laptele matern nu este dăunătoare. Aceasta nu va afecta copilul sau laptele. Mai mult, sângele în laptele matern constituie o problemă foarte frecventă. Până la 90% dintre mamele care alăptează experimentează fisuri și dureri ale mameloanelor la un moment dat, însoțite de sângerări ușoare.
Poți continua să alăptezi atâta timp cât bebelușul este confortabil, mănâncă bine și ia în greutate. Problema ar trebui să dispară de la sine în câteva zile. Și, la fel, orice traumă a mamelonului ar trebui să se vindece tot în câteva zile. Dacă nu se rezolvă după o săptămână sau dacă sângerarea este însoțită de alte simptome precum durere, febră sau inflamație, ar trebui să consultați un medic.
Cum ar trebui îmbrăcați copiii în timpul somnului, potrivit celor mai recente studii... Ce se poate întâmpla cu un copil dacă părinții sunt prea autoritari...